Waarom bewegen ook belangrijk is voor iemand met uitgezaaide kanker

Waarom bewegen ook belangrijk is voor iemand met uitgezaaide kanker

01-11-2016
Veel onderzoek wijst erop dat bewegen zowel belangrijk is voor mensen die een actieve behandeling krijgen tegen kanker als voor mensen die daarvan herstellende zijn. Inmiddels is er ook gekeken naar de effecten van training bij mensen met uitgezaaide kanker en ook uit die onderzoeken wordt geconcludeerd dat bewegen een voordelig effect kan hebben op fysiek welzijn, functioneren, vermoeidheid, stemming en kwaliteit van leven.
Minder onderzoek is beschikbaar naar de effecten van training bij botuitzaaiingen, maar het is goed voor te stellen dat ook voor deze groep mensen behoud van fysieke fitheid nagestreefd kan worden door (aangepast) bewegen. Het lijkt in elk geval zo te zijn dat het skelet baat heeft bij gepaste krachttraining.

Waar moet je op letten als je zo lang mogelijk actief wilt blijven?

Het is belangrijk een vorm van bewegen te kiezen die bij u past en die u leuk vindt. Het is dan immers beter vol te houden, ook op dagen dat u bijvoorbeeld meer vermoeid bent. Hierbij valt te denken aan zwemmen, wandelen met een loopgroepje of oefeningen doen in de sportschool. Daarnaast is het natuurlijk van belang om op het juiste intensiteitsniveau te trainen. Dus het lichaam een trainingsprikkel geven, maar het lichaam niet overbelasten.
In het geval van botuitzaaiingen kunnen er beperkingen zijn voor het bewegen; te denken valt aan bepaalde vormen van krachttraining, of oefeningen gericht op het vergroten van de beweeglijkheid van een gewricht. Het is dan ook aan te bevelen om contact te leggen met een oncologisch fysiotherapeut bij u in de buurt om met elkaar het startniveau vast te stellen en te bekijken welke oefeningen in uw geval geschikt of juist niet geschikt zijn.

Raadpleeg uw arts voordat u met bewegen gaat beginnen

Het is zeker aan te bevelen om eerst uw behandelend arts te raadplegen alvorens u intensiever wil gaan bewegen. Sowieso moet iedereen met uitgezaaide kanker die naar de fysiotherapeut gaat een verwijzing van een arts hebben. De fysiotherapeut moet ook precies weten waar de botuitzaaiingen zitten, en of het bot belastbaar is of niet. Die informatie kan alleen de arts geven.

Is er nog verschil of ik uitgezaaide prostaat-, borst- of longkanker heb? Of in welk stadium mijn ziekte is?

In principe maakt de achtergrond van de uitzaaiingen geen verschil voor de training. Het is immers altijd belangrijk om de training aan te passen aan het niveau van uw belastbaarheid. Het is vooral de lokalisatie en omvang van de botuitzaaiingen die maken dat bepaalde oefeningen minder gewenst of helemaal af te raden zijn.

Wordt de fysiotherapie vergoed in de basisverzekering?

Fysiotherapie zit niet meer in de basisverzekering. Een paar uitzonderingen daargelaten en bij aandoeningen die op de zogenaamde “chronische lijst” staan. In het laatste geval moeten de eerste 20 behandelingen ook zelf worden betaald, of uit de aanvullende verzekering. Of iemand in aanmerking komt voor vergoeding op basis van de chronische lijst is afhankelijk van de aard van de klachten of eventuele ziekenhuisopnames. Dus dit zal zeker niet voor alle patiënten met uitgezaaide kanker het geval zijn.

Kan ik terecht bij elke fysiotherapeut? Of kan ik ook naar de sportschool?

Er bestaat in Nederland een netwerk met oncologisch geschoolde fysiotherapeuten. Het is aan te bevelen om naar een oncologisch gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan. Ook als u graag in de sportschool wil gaan trainen is het aan te bevelen daarvoor eerst bij de fysiotherapeut langs te gaan om zo advies te krijgen over de intensiteit om mee te starten en waar u op moet letten tijdens de training. U kan via deze website zoeken naar een oncologisch geschoold fysiotherapeut bij u in de buurt.

Er zijn nieuwe programma’s in ontwikkeling

Er wordt op dit moment gewerkt aan project VEERKRACHT dat als doel heeft om fysiotherapeutisch ondersteunde interventieprogramma’s te ontwikkelen, specifiek voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Dit is een project vanuit Pink Ribbon waarbij we samenwerken met Antoni van Leeuwenhoek en het VUmc.
Een onderdeel van dit project is het uitvoeren van een literatuuronderzoek. Waarbij we ons richten op de effecten van training bij palliatieve patiënten. We richten ons hierbij dus niet specifiek op de borstkankerpatiënten. We hopen dan ook dat we daaruit nog beter kunnen gaan halen wat de laatste bevindingen zijn op het gebied van training bij patiënten met uitgezaaide kanker en handvaten kunnen geven ten aanzien van training bij botmetastasen.
Over Marieke tenTusscher:
In 2006 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en daarna ben ik bewegingswetenschappen gaan studeren. Inmiddels ben ik alweer 6 jaar met veel plezier werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek als fysiotherapeut. Sinds september 2015 heb ik daarbij ook een aanstelling gekregen als onderzoeker voor 1,5 dag in de week op het project VEERKRACHT.

Back